MAAK NU EEN AFSPRAAK

Zo gaat het bij het CBR Praktijkexamen Auto

Het beoordelen van de rijvaardigheid en de medische geschiktheid van bestuurders, en van de vakbekwaamheid van professionals in de sector transport en logistiek: dat is de taak die het CBR uitvoert in opdracht van de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Zo stimuleert het CBR de mobiliteit van de individuele burger en levert het een significante bijdrage aan de verkeersveiligheid in Nederland van vandaag en morgen.

Klaar voor de start?

Plan nu je 1e rijles bij Shirak!

GO

  • A
  • A1
  • B
  • C1
  • C
  • D
Motor A
Motor A
Ben jij al 20 jaar of word je dat binnenkort? Dan is het handig om te weten dat je per 1 januari 2014 vanaf je 20ste rechtstreeks je rijbewijs A2 voor de middelzware motor kunt halen. Je hoeft dan niet eerst meer je rijbewijs A1 te halen.
Lichte motor A1
Lichte motor A1
Voor de lichte motor (max. vermogen 11 kW) mag je vanaf je 17e rijlessen volgen en je theorie examen afleggen. Je praktijk examen mag je vanaf je 18e afleggen.
Auto B
Auto B
De opleiding voor het rijbewijs B bestaat uit een theorie- en een praktijkexamen. Om examen te kunnen doen voor de theorie dient u minimaal 16,5 jaar te zijn, dit geldt tevens voor het volgen van rijlessen. Een praktijkexamen kan afgenomen worden bij een leeftijd van 17 jaar. (U dient dan wel tot 18 jaar onder begeleiding te rijden).
Het is toegestaan de theorie- en de praktijkcursus tegelijkertijd te volgen, maar om het praktijkexamen te mogen afleggen moet het theorie-examen reeds zijn behaald.
Lichte vrachtauto C1
Lichte vrachtauto C1
Met een rijbewijs C1 kunt u rijden in een voertuig met een gewicht tussen de 3500 kg en 7500 kg. Voor dit rijbewijs geldt een minimum leeftijd van 18 jaar.
Vrachtauto C
Vrachtauto C
Voor rijbewijs C geldt een minimum leeftijd van 21 jaar. Als u uw rijbewijs C in combinatie met uw vakbekwaamheid (code 95) haalt, kunt u examen doen vanaf de leeftijd van 18 jaar. De categorie C geeft automatisch recht op de categorie C1.
Bus D
Bus D
Chauffeurs die een motorrijtuig willen besturen dat is ingericht voor het vervoer van meer dan acht personen, de bestuurder daarbij niet inbegrepen, moeten in het bezit zijn van een rijbewijs van de categorie D (bus). Om in het bezit te komen van het rijbewijs moet je drie theorie-examens doen en een praktijkexamen.

Rijbewijzen op een rijtje

Iedere bestuurder van een motorvoertuig moet een geldig rijbewijs hebben. De overheid heeft het rijbewijs ingevoerd om het verkeer veiliger te maken. Het doel is de kans op een ongeluk verkleinen en zo het aantal verkeersdoden en ernstige verkeersgewonden verder terug te dringen.

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen, voor de bromfiets, motor, personenauto, vrachtwagen, bus, trekker en aanhangwagen. Elk voertuig heeft zijn eigen rijbewijs, daarom moet voor elk rijbewijs vaak een apart examen gedaan worden.